Trendbrott

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: KRISTINA

Tyvärr har tillgreppsbrotten ökat i kommunen. Det är stölder av framförallt cyklar som ökat under den senaste månaden. Samtidigt har skadegörelsen minskat. 

Nu är det inte bara cyklar som buset är ute efter. Det har även skett en del inbrott i parkerade bilar och i kommunala eller offentliga lokaler, främst källare. Det har även stulits en båtmotor. Det känns inte så roligt att den här kurvan går uppåt och nu får vi hjälpas åt att se till att den trenden bryts. När du låser din cykel så se till att du har ett godkändt lås och att du låser den ordentligt. Låset bör sättas genom ramen och runt något som inte går att flytta på. Om man bara fäster genom framhjulet är det ju bara att lossa hjulet och bära bort cykeln. Tänk även på var du låser den så den inte står för skyddat så tjuven kan jobba ostört.

Angående bilinbrott så undvik att lägga något som kan vara stöldbegärligt synligt i bilen. Och skaffa larm om du inte redan har det. Alltid skrämmer det bort någon. Beträffande båtmotorer har jag redan tidigare kommit med otalet råd och tips för att försvåra för tjuvarna. Mina tidigare krönikor finns att läsa här på hammaronytt.se.

När den ena kurvan går uppåt så är glädjande nog en annan kurva på väg ner. Det är antalet skadegörelser som minskat sen sist. Jag hoppas att det är ett tecken på att vi inom polis, kommun och allmänhet arbetar tillsammans åt rätt håll.

Det vi inom polisen har lagt stort fokus på den senaste tiden är trafikkontroller. Vi har stått på flertalet strategiska platser inom kommunen och kollat hastighet och gjort nykterhetstester. Det jag kan säga är väl att det är bra om gemene man lättar på gasen. Följ hastighetsskyltarna och inget annat. Det finns en anledning till vilken fart som är satt på vägarna. Och kör aldrig dagen efter du druckit alkohol. Även om ingen olycka kanske händer är indraget körkort rätt besvärligt, och lägg till böter eller fängelse så kanske du förstår allvaret.

Numera tar sig fler och fler fram på elsparkcyklar. För dessa gäller samma regler i trafiken som för cyklister. Man får köra max 20 km/h och under inga omständigheter vara fler än en person på dessa. Kör man fortare så räknas de som mopeder och då träder andra regler in, som till exempel körkort. Alla under femton år måste använda hjälm. Cykeln ska vara utrustad med broms, ringklocka, reflexer fram och bak och belysning. Det här är ett rätt farligt sätt att ta sig fram på och kör man omkull blir skadorna ofta stora och allvarliga. Under 2022 skadades 3 334 personer och fyra personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad (källa: Transportstyrelsen).

Nu har nedräkningen till semestern tagit fart. Jag ser fram emot att få bada och busa med ungarna och krama frun lite extra. Sen har jag lite fix kvar på garaget som fått ny fasad och ska målas klart. Men den största utmaningen blir kriget mot getingarna. Dessa odjur envisas med att vilja vara inneboende hos oss. Vi delar inte samma önskan där och kriget har precis börjat. Jag är säker på att jag kommer gå vinnande ur striden. Det kommer min gula industridammsugare se till att jag gör. 

TA HAND OM VARANDRA!

One thought on “Trendbrott”

 1. Till Anders von Wachenfeldt.
  Jag läser din krönika i senaste numret av Hammarönytt. Du skriver om den senaste tiden trafikkontroller som ni gjort. ”Vi har stått på flertalet strategiska platser inom kommunen och kollat hastighet och gjort nykterhetstester. Det jag kan säga är väl att det är bra om gemene man lättar på gasen,” skriver du. Det tycker jag också, och tyckt så de senaste 25 åren när det gäller Nätvägen. Där kör, enligt mätningar som kommunen gjort, nio av tio fordon för fort på vägen där högsta hastighet är 40 km/tim. Den som körde fortast höll 121 km/tim.
  Under de dryga 40 åren som jag bott utmed Nätvägen har jag aldrig sett en polis här. Det har aldrig gjorts någon trafikkontroll här, trots att jag kontaktat polisen ett flertal gånger, skrivit om det på insändarplats i NWT. Kommunen har inte heller reagerat för att försöka minska trafikflöde och fart.
  Polisen ser också mellan fingrarna när det gäller A-traktorer som spelar musik så det skallrar i fönstren, eller de mopedmarodörer som dels åker för fort, dels ägnar sig åt akrobatiska övningar med sina trimmade mopeder. På senare tid finns det en moped/motorcykel som åker omkring med ett motorljud som kan jämställas med ett jetplan – företrädesvis på natten.
  När kommer Nätvägen med på listan över vägar som får trafikkontroll? Det är på tiden att så sker.
  Gary Bergqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.