Triss i damer tar över kommunen

Tre kvinnor, samtliga 40-talister, och alla med lång politisk erfarenhet.

Olikheterna då?

-Vi representerar tre olika partier och det kommer att märkas, men det är inget som ska störa vårt samarbete eftersom politik går ut på att kompromissa, menar Siw Gidlöf om det nya rödgröna som ska styra Hammarö de kommande fyra åren.

När rösterna hade räknats samman efter valet stod det klart att vare sig den tidigare majoriteten eller oppositionen skulle få egen majoritet. Som största parti tog Socialdemokraterna på sig att försöka skapa en sådan.

– Vi förde diskussioner med samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Vi fick stöd från Vänsterpartiet och till slut bestämde vi oss för att samarbeta med Centerpartiet, det handlar om att ta ansvar för kommunens utveckling, säger Siw Gidlöf som träder in som kommunstyrelsens ordförande efter årsskiftet.

Även för Centerpartiet handlade ställningstagandet till stor del om att ta ansvar.

– Väljarna kräver att vi ska bilda en majoritet och ta ansvar fyra år framåt. Och det var inte givet vilka partier som skulle samverka. Vi tyckte att vår politik och personkemin stämmer bra överens med (S) och (V). Rent generellt kan man säga att vi är väldigt mycket överens på kommunnivå, här finns en större vilja att samarbeta än på riksplanet, menar Margareta Ivarsson.

För Vänsterpartiet var samarbetet med (S) naturligt. Men man gick inte in i samarbetet utan förbehåll.

– Vi har fått med väldigt mycket från vårt valprogram, så vi är nöjda, säger Lillemor Larsson.

Trion har kommit överens om ett antal gemensamma punkter. Ett uttalat mål handlar om att utjämna sociala skillnader. I budgeten för 2015 finns bland annat extra anslag för förskolor (”nattis”), fritids samt fritidsgården. Man vill också verka för att det skapas fler hyresrätter på ön.

– Det är hög tid nu, det blev ju inget byggt under den förra mandatperioden, betonar Margareta Ivarsson.

– Alternativet för de som inte får en lägenhet från bostadskön är att köpa sig en bostadsrätt. Och det är inte alla som har den möjligheten, säger Lillemor Larsson.

Fler hyresrätter är också en nödvändighet för att möjliggöra ett annat gemensamt mål; att ta emot fler flyktingar.

– Vi tar ju emot några ensamkommande flyktingbarn idag, men det räcker inte på långa vägar.

De tre partierna är också överens om att asylboendet bör vara tämligen centralt beläget.

– Sätterstrand är ingen hållbar lösning. Det här är människor som inte kan förflytta sig naturligt, och då måste det finnas en närhet till service och handel, menar Lillemor Larsson.

Ansvarsfördelningen partierna emellan ser ut som följer: (S) med tretton mandat mot de andras vardera två, tar de ledande posterna i nämnder och bolag, undantaget Centerpartiet som tar ordförandeskapet i servicenämnden samt posten som vice ordförande i socialnämnden. Vänsterpartiet tar över ordförandeklubban i bildningsnämnden samt en styrelseplats i kommunala Hammaröbostäder vars nya styrelse (gemensamt med de andra kommunala bolagen) är aktiva från och med årsskiftet (mot tidigare i mars månad då bolagen har årsmöten). I den nya arbetsordningen har man också ändrat mandatperioden så att den nya kommunstyrelsen tillträder redan i november, innan budgeten för nästkommande år tas. En justering vilket för oss osökt till en tidpunkt cirka fyra år framåt i tiden.

– Det värsta som kan hända är om hammaröborna inte är nöjda med det utförda arbetet efter kommande mandatperiod. Men det kommer att gå bra, det är jag övertygad om, säger Margareta Ivarsson.

SivGidlofKortlek

 

LillemorLarssonKortlek

 

 

MargarethaKortlek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.