Tummens ombyggnation klar

Text och foto: KRISTINA

Sedan november förra året har det varit lite rörigt inne i ICA Supermarket Skoghall. En stor ombyggnation har genomförst, men nu har projektet närmat sig sitt slut.

I början av augusti förra året började ICA Supermarket Skoghalls handlare Sanna Kumlin en stor ombyggnation av sin butik som i folkmun kallas Tummen. Hantverkarna och kylmekanikerna inledde med att jobba på lagret, det var först i november vi kunder märkte en förändring. Då bytts första kyl- och frysdiskarna och det blev ganska stökigt i butiken. 

   Det finns flera anledningar till ombyggnationen. Dels energimässigt, elförbrukningen minskas nu med ungefär 40 %. 

– Många kylar och frysar var gamla och det är ju också en kostnad, i och med reparationer. I de nya är det koldioxid, så det är inga farliga gifter längre vilket känns skönt. Och det är ju jätteroligt att få göra om, att få nytt och fräscht och bygga om efter hur vi vill ha det, berättar Sanna. 

   Sanna har lyckats få tag i lite bättre begagnat för att hålla ner kostnaderna, men projektet har ändå kostat mellan sex och sju miljoner.

– Frysarna är faktiskt från Välsviken och bara fyra år gamla, berättar Sanna.  

   Snart kommer Tummen återvinna all spillvärme som kylar och frysar avger. Den kommer transporteras in i ventilationssystemet och värma butiken. 

– Det kommer vi absolut märka av, speciellt när det är kallt ute. Men de har inte kunnat koppla ihop allt än, i februari är de nog klara med det, berättar Sanna.

Butiken känns nu väldigt mycket större och luftigare. Men någon minskning av utbudet har inte gjorts, snarare tvärt om. De låga och breda kylarna har bytts ut mot skåp längs väggarna vilket frigör golvyta. Antal hyllmeter med torrvaror har ökat, och med det har Sanna kunnat utöka sortimentet. Alla varor står nu på rätt plats så vi kan börja lära oss hitta i butiken igen.

   Posten har flyttat ut, men Sanna tycker det har blivit en bra lösning.

– Vi har fått en bättre drift, det blir arbetsmässigt enklare för oss att inte ha posten. Men det blev väldigt bra att den finns kvar här i centrum, det är ju inte så långt till MyWay om någon missat att den flyttat, berättar Sanna. 

Chipshyllan har flyttat och står nu längs väggen där postrummet var, och vi hittar även några nya drickakylar där. Sanna har valt ett lågt skepp för godis vid kassorna vilket gör att butiken känns luftigare och kunderna kan se chipshyllan bakom. 

– Det som flyttat därifrån är ju finkemikalierna, alltså schampoo, balsam, tvål och sånt, det hittar man nu längre ner i butiken, berättar Sanna.

   Salladsbaren har flyttat ut från frukt- och gröntavdelningen och står nu framför delikatessdisken. Fiskdisken har avvecklats på grund av vikande försäljning, men de tar hem fisk och skaldjur till exempel till storhelger. 

– Vi har fiskleverantören kvar, vi köper ju hem mycket till det som köket producerar. Och vi kommer fortsätta med våra skaldjurslådor till exempel. Det är just den färska fisken vi inte kommer tillhandahålla på daglig basis längre, berättar Sanna. 

   I delikatessen har övrigt sortiment utökats då fisken tagits bort. Nya leverantörer av chark och ost ger ett bredare sortiment och kökets populära varma lunchrätter i lösvikt är oförändrade. 

Kassalinjen kommer bytas ut, men det blir ett senare projekt. Men nya skåp med snus, läkemedel, kondomer och vissa rakhyvlar hittar vi nu utanför kassorna. 

Nu ska den lokala snickaren Henrik Filipsson göra den sista finishen innan den stora invigningen 26 januari. Då ska en riktigt stor bilbana sättas upp inne i butiken, flera olika demos kommer finnas och så en massa tävlingar. Till exempel ett klassiskt kundvagnsrace där en person kommer vinna tre minuter ensam i butiken för att plocka på sig så mycket den hinner. En annan kommer få plocka så mycket lösgodis den kan under en minut. 

– Vi kommer även ha en massa kanonpriser i butiken hela den veckan, och de som handlar 26 januari kan vara med i våra kvittotävlingar. Vi drar vinnarna någon dag efteråt och sen får själva racen genomföras utanför ordinarie öppettid. Det kommer bli roligt, skrattar Sanna och hälsar alla varmt välkomna till Tummen 2.0.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.