Ung kristdemokrat på väg uppåt

Charlie Weimers blir en av Göran Hägglunds närmaste män
Kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor i Hammarö kommun två dagar i veckan och politiskt sakkunnig i Göran Hägglunds stab på regeringskansliet tre dagar i veckan. Charlie Weimers är inte 30 fyllda, men han har redan tagit sig en ansenlig bit upp på karriärstegen.
– Som kristdemokrat är jag jätteglad att ha fått förfrågan att jobba med Hägglund, säger han.

Den inbitne Hammaröbon Charlie Weimers växte upp på Hammar och bor i dag på Skoghall. Han inledde sin politiska karriär tidigt och satt som ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet från 2008 till 2011. Efter det senaste valet, då den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet fick politisk majoritet på Hammarö, klev han in i kommunhuset som kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.
– Många kommunalråd är äldre än vad jag är och det är jättespännande att vara med i en blågrön majoritet redan innan man är 30, säger han. Det var historiskt här när vi bröt 90 år av socialistiskt styre på Hammarö. Med all den frustration man kände under åren då man inte kunde påverka så är det ju jättespännande nu.

Nu tar Weimers klivet upp på regeringsnivå och han tror själv att det beror på hans arbete inom ungdomsförbundet.
– Jag har varit en tydlig röst för förnyelse av Kristdemokraterna, jag tror att det noterades av Hägglund, säger han.
I staben kommer han att ansvara för frågor som rör familjepolitik och medicinsk etik, varav det förstnämnda är en fråga som han sedan tidigare drivit hårt.
– Det är Kristdemokraternas viktigaste uppgift: att betona det som är viktigt i livet. Man ska känna livskvalitet. Alliansen ska inte bara betona arbete utan även människors relationer till varandra.
Han menar också att partiet har en viktig roll att spela som opinionsbildare.
– Moderaterna har vunnit mycket på att vara ett ansvarstagande parti i kristider, men det behövs anfallsspelare också. Den rollen ska Kristdemokraterna ta som Alliansens klarspråkiga spjutspets. Till exempel vad gäller brottsbekämpning eller att ge ett tydligt allternativ till kvotering, vilket jag tycker att varje borgerlig politiker borde vara principiellt emot.

Vad gäller sin egen hemmaplan så har Weimers mest gott att säga om kommunen, men han menar att det finns en del som behöver arbetas med även på Hammarö.
– Till Hammarös styrkor hör att vi har en fantastisk skola, vi har många småföretagare och ett starkt föreningsliv och det tillsammans gör en bra ungdomskommun. Sedan är det valfrihetsfrågorna som vi behöver arbeta mer med.
När det kommer till utvecklingen av Hammarö har han många idéer och inte minst när det gäller centrums framtid.
– Hur kan vi utveckla centrum och även Lillängshamnen? Själv skulle jag gärna se en skärgårdsrestaurang nere vid vattnet. Här måste vi i kommunhuset vara visionärer och drömma lite större. Hammarö har en jättestor utvecklingspotential och vi är ju en kommun som växer.

Även när det gäller att etablera företag på ön menar han att kommunen kan göra en hel del.
– Vi behöver skapa en bra helhet på Nolgård, om företagen upplever området som intressant så kommer etableringarna.
Med dubbla ansvarsområden påbörjar nu Charlie Weimers arbetet inför valet 2014.
– Min ambition är att göra ett så bra jobb på Hammarö som möjligt så att Kristdemokraterna och majoriteten får förnyat förtroende. Min ambition på regeringkansliet är att underlätta så mycket som möjligt för Göran Hägglund i hans viktiga arbete som socialminister.

Hammarönytt kommer att intervjua en – på ett eller annat sätt – aktuell person i varje nummer och Charlie Weimers är den första i raden. Aprilnumrets huvudperson är Hammaröbon Caroline Sandsjoe som i februari sprang hem guld på 60 meter vid inomhus SM i Örebro. Sista frågan till Charlie Weimers blir således vad han vill fråga Caroline Sandsjoe.
Vad vill du fråga Caroline, Charlie?
– Vad är det bästa föräldrar kan göra för att stödja barn och ungdomar i deras fritidsintressen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.