Upp, upp, upp och i väg

Text: ANNIKA  Foto: SPACEX 

Marcus Wandt, uppväxt här på Hammarö, har gett sig ut på sitt livs resa. Och det är ingen vanlig charter han är i väg på. Marcus har gett sig ut i rymden. 

I november förra året valdes han ut som en av sjutton personer till en ny astronautgrupp hos ESA, Europeiska Rymdstyrelsen. Intresset för de här tjänsterna var stort då hela 22 500 personer sökte de utlysta tjänsterna. Senast det rekryterades astronauter var 2008 så man kan förstå det stora sökantalet.

Att Marcus valdes ut är inte svårt att förstå när man läser hans långa meritlista. Han är bland annat utbildad elektroingenjör på Chalmers, tidigare fallskärmsjägare och stridspilot. Officersutbildad är han på Karlsberg och är även cheftestpilot för SAAB Gripen. Listan på Marcus meriter kan göras mycket längre än så. Han har varit på plats i Florida sedan i höstas och utbildades då vidare till sitt kommande jobb som astronaut.

Marcus som är Sveriges tredje astronaut sköts upp i rymden den 17 januari från NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Med sig på resan fick Marcus tre astronautkollegor.

De två veckor som deras resa kommer att ta ska de jobba med en del forskningsuppdrag samt sköta driften av rymdstationen. Och resan går i hög hastighet, ett varv runt jorden med ISS 90 tar bara 90 minuter. Vi får hoppas att han hinner njuta av den fantastiska utsikten från ISS 90:s utsiktsmodul, cupola, en dröm Marcus hoppas kunna slå in.

Marcus Wandt, Sveriges tredje astronaut genom tiderna.

Den 17 januari åkte Wandt, tillsammans med Michael López-Alegría, Walter Villadei och Alper Gezeravci, till ISS i en av SpaceX Crew Dragon-farkoster. När de kommer fram till ISS är det tänkt att de fyra astronauterna ska tillbringa två veckor ombord på rymdstationen tillsammans med besättningen som redan befinner sig ombord på ISS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.