Valvaka #6 Vi träffar Mikael Jern

Mikael Jerns tid inom hammaröpolitiken inleddes genom en förskoleplats på Sätter och fortsatte med två mandatperioder i lika många olika majoriteter. I höst påbörjas en tredje och eventuellt sista period.

Miljöpartiets gruppledare är född i Göteborg för 42 år sedan, uppväxt i Karlstad och hammaröbo sedan sekelskiftet.

– Jag och Marie skulle flytta ihop och vi letande efter något större. Jag är van vid att ha cykelavstånd till det mesta och då låg Hammarö bra till.

Numera består familjen även av en tolvårig dotter och en nioårig son. Fritiden spenderas helst med familjen, i löpspåret eller i närheten av en innebandyrink.

– Jag är med och tränar sonens lag i Skoghalls IBK.

Det yrkesmässiga karriären inleddes på ICA Kärnan på Våxnäs följt av en period som säljare på Plantan. Sedan år 1998 är han landstingsanställd.

– Jag utbildade mig till läkarsekreterare och jobbade som det på Centralsjukhuset fram till 2008, den enda manliga i Värmland och en av få i hela Sverige, konstaterar han utan att riktigt förstå varför yrket är så kvinnodominerat.

– Jag jobbade i huvudsak på Operation Väst där de flesta akutfallen kommer in. Mitt jobb bestod ofta i att skriva operationsberättelser. Det kunde vara en otrolig dramatik och stress, samtidigt var det viktigt att allt blev rätt med förklaringar på olika ingrepp och termer på latin.

Det politiska intresset väcktes när dottern blev placerad på den då nyöppnade förskolan Sjöglimten på Sätter.

– Jag tyckte den låg alldeles för långt bort, vi blev ju tvungna att skaffa två bilar. Jag blev förbaskad och kollade upp de politiska partierna, och märke att Miljöpartiet låg närmast mina åsikter.

Engagemanget gav så småningom en plats i kommunfullmäktige.

– Vi hade väldigt låg aktivitet i partiet lokalt då, och de som varit med ett tag ville inte ta uppdrag. Så hela förra mandatperioden satt jag ensam utan ersättare, jag kände en väldig press att vara med att vara med på alla sammanträden.

Mellan åren 2006-2010 utgjordes majoriteten av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sedan hösten 2010 är partiet i koalition med de borgerliga partierna. I båda fallen; för att undvika att Sverigedemokraterna skulle hamna i vågmästarställning.

– Vi är ett fristående parti, och jag är ingen stor ideolog. Men personligen tycker jag att de borgerliga partierna har varit lätta att samarbeta med, säger han men betonar samtidigt att partiet håller alla dörrar öppna efter höstens valresultat.

Idag har Mikael Jern en tjänst på personalstaben vid landstinget (tjänstledig på halvtid) samt en 30-procentig tjänst som kommunalråd för miljöfrågor. Sedan en tid tillbaka sitter han också med i styrelsen för Sveriges Ekokommuner. Miljöintresset har växt fram under åren.

– Jag har läst 45 poäng i biologi och miljövetenskap vid universitetet. Och jag kommer att fortsätta studera, berättar Mikael Jern som vill lyfta fram några exempel på vad partiet jobbat med lokalt:

– Hammarö ligger i topp vad gäller att servera ekologisk mat till våra barn och äldre. Vi har lyft Fairtradehandeln, och varit drivande i arbetet med att fasa ut miljöfarliga och hormonstörande material från kommunens lokaler. Dessutom har Miljöpartiet på Hammarö arbetat mycket med hållbara färdsätt.

Åren inom hammaröpolitiken har även format Mikael Jern personligen. På ont och gott.

– Jag har en helt annan inställning nu än 2006, då var jag mest arg. Idag är jag en ”doer”, och känner mig mer som tjänsteman än som politiker. Det här blir förmodligen min sista mandatperiod inom den lokala politiken, det krävs helt enkelt för mycket, jag behöver ägna mig mer åt barnen. Men som tur är finns det idag många fler aktiva medlemmar än när jag kom med i Miljöpartiet.

M_Jern_himmel

M_Jern_skylt

Mikael_Jern_

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.