Vi träffar Dan Henriksson

Hösten 2012 gick Ingrid Henriksson bort, och krukmakeriet på Vikingavägen stod tomt.

Nu har verksamheten tagits över av sonen Dan. Med förvånansvärt gott resultat.

Allt gick snabbt, så snabbt.

– Mamma satt och drejade en söndag. Två söndagar efteråt var hon borta efter en stroke och en hjärtinfarkt, berättar Dan när vi träffas i butiken och i den intilliggande ateljén.

Ute ligger snön i drivor och döljer därmed all den färg- och konstprakt som sommartid präglar trädgården. Dan har tagit ledigt några timmar från sitt jobb som pedagog på Tingvallagymnasiet i Karlstad för att träffa i HammaröNytt. Här, omgiven av mamma Ingrids konsthantverk, skapar han sina egna verk. Ormar, för att vara exakt. Men mer om det senare.

– Jag har funnits med mamma i hela mitt liv, exempelvis hjälpt till med gjutningar, förklarar han.

När Ingrid Henriksson gick bort fanns ett antal julmarknader inbokade. Och i ateljén fanns mängder av halvfärdiga keramiktomtar.

-Den första tanken var att ställa in allt. Men vi målade klart alla och sålde, fast utan hennes signatur så klart. Det var bra terapi för pappa. Och jag tror att mamma hade velat det. Jag åkte också ut på hantverksmässor följande sommar. Det blev många terapeutiska samtal, jag insåg då hur mycket hon betytt, inte minst för hammaröborna.

Dan ställde själv ut sina egna verk, för första gången, vid fjolårets Ö-konstrunda. Och i höstas sökte han in – och kom med – på Värmlands museums höstsalong. Nästa steg var prestigefulla Liljevalchs vårsalong.

– Jag kände att det var dags att pröva själv. Det är ett stort steg när man är 47 år gammal. Jag ska inte sticka under stolen med att det alltid funnits en kreativ ådra hos mig. Men att skapa något eget och försöka ta betalt för det, det är en helt annan grej.

Att bara komma med på Liljevalchs är stort. Att sedan dessutom vara representerad i deras butik ännu lite större, menar Dan. Därav produktionen av ormarna.

-De tar inte in rena bruksföremål. Mina vaser kan användas som just vaser men fungerar även som skulpturer. Liljevalchs frågade om jag hade något som skulle kunna gå att sälja, ormarna är en avknoppning från vaserna och tydligen säljer de riktigt bra.

Utställningen på Liljevalchs pågår fram till 29 mars. Vad som händer sedan står skrivet i stjärnorna. Och försäljningen samt produktionen av mamma Ingrids arv pågår så länge det är praktiskt möjligt.

– Hennes ägg, hjärtan och fiskar säljer fortfarande jättebra men gjutformarna har en begränsad livslängd och jag tänker inte göra nya. Och det blir ju heller inga fler målningar utan de som finns är de som sitter uppe på väggarna i ateljén, säger Dan.

DanHenriksson_fram

Dan-Henriksson2-WEB

Dan-Henriksson4-WEB

DanHenrikssonButikWEB

DanHenrikssonsAggWEB

DanHenrikssonsUgnWEB

DanHenrikssonWeb

DHWeb

Ingrid-HenrikssonWEB        DanHenrikssonsOrmWEB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.