Vi var där. Men var var du?

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Mitt arbete som kommunpolis handlar mycket om att förebygga brott och jobba för en säker kommun. Men våra punktinsater mot ungdomar räcker inte. Du som förälder måste tidigt visa in barnen på rätt väg och stötta dem in i vuxenlivet.

I november så bjöd kommunen och jag som kommunpolis in till en föräldraträff på Folkets Hus med arbetsnamnet Vårt trygga Hammarö. Främst vände vi oss till föräldrar till barn i årskurs fyra och uppåt för att lyfta drogrelaterade problem och brottslighet generellt bland våra ungdomar. Från kommunens sida var det väldigt god uppslutning, vi fick ihop massor av yrkesgrupper som har med ungdomar att göra. Det var fältsekreterare, ungdomskonsulent, familjebehandlare, alkohol- och drogterapeut, elevhälsoteamet, kuratorer, ungdomsmottagningen, kommunpolis, säkerhetskoordinator från räddningstjänsten och kommunväktare. Som du märker var det fullt av folk från kommunen och deras samarbetspartners. Från föräldrasidan kom det ett tjugotal engagerade vårdnadshavare vilket jag blev lite förvånad över. Jag vet inte om vi har varit för otydliga när inbjudan gick ut, för visst måste det finnas fler intresserade föräldrar än så?

Informationskvällen började med en föreläsning. Kommunen var först ut genom att berätta om sitt pågående trygghetsarbete och sen fick jag berätta om lägesrapporten när det gäller brott här på Hammarö. Efteråt blev det mingel i foajén där man kunde prata med de man ville. Det här är ett evenemang som förhoppningsvis återkommer nästa år och då hoppas jag att fler vårdnadshavare ställer upp och vi ska även se till att inbjudan sprids så bra som möjligt.

Idag är det lätt för barn och ungdomar att bli drogberoende tidigt. Det finns ett ämne som heter HHC-O som är en drog som nu finns i specialtillverkat godis. Detta är lätt att få tag i och säljs helt lagligt via nätet. Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om det här och jag får kanske återkomma om det längre fram. Men jag har en önskan om att våra beslutsfattare tar en extra titt på detta och tar höjd så att kemisterna som gör dessa droger inte kan ta sig runt lagstiftningen. Gör om och gör rätt.

När det gäller övriga brott här på Hammarö är det fortfarande lugnt. Det har varit något enskilt fall av vapenbrott, någon rattfylla och några stölder där cyklar är väldigt attraktiva att stjäla. Tänk att det ska vara så svårt att låta bli andras saker. Annars jobbar vi i kåren bland annat vidare med trygghetsgruppen, husbilen och gör våra trafikkontroller.

Nu rullar tiden på allt för fort. Snart är det jul och det är en del som ska fixas inför den kommande storhelgen. Paket ska köpas, det ska pyntas och man ska hinna med att leka med ungarna också. Jag får hoppas på en vit jul, allt blir så mycket trevligare då. God jul och gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.