Vildsvinen har kommit till ön

Text: ANNIKA  Foto: FREDRIK HÖGLUND, PIXABAY

Nu finns det ingen tvekan längre. Vildsvinen har hittat hit till Hammarö. Tyvärr! Hur de hittat hit kan vi spekulera i men kanske har de simmat hit eller blivit inplanterade.

Vi träffar Fredrik Höglund, en av kommunens tre jägare, och pratar om de senaste tecknen på att svinen faktiskt hittat hit. Det var inte så länge sedan en villaägare boendes på Bärstad fick sin gräsmatta helt uppbökad och förstörd. Då trodde man först att det var grävlingar som åsamkat skadorna men det kan vi helt säkert säga idag att det inte var.

– Vi har fått in rapporter från personer som sett svin och spår på olika platser som gör att vi är helt säkra på att det är vildsvin. Grävlingar och vildsvin gör skador på olika sätt, berättar Fredrik Höglund.

De har lite olika sätt att böka runt i jorden på. Vildsvin bökar runt och vänder upp och ner på stora områden ganska snabbt. Grävlingen däremot vänder på tuvor och gör gropar där de gräver. Sen kan man hålla utkik efter deras fotspår. Svinen har klövar och grävlingen har tassar med långa klor. Men varför bökar då svinen runt i våra trädgårdar? Det älskar att leta efter mat under jorden och våra gräsmattor gömmer många läckerheter för de här djuren. De äter även fallfrukt så det gäller att hålla rent på backen för att inte locka in dem på tomten. Andra sätt för att hålla dem utanför tomtgränsen är att sätta upp staket eller elstängsel och störa med belysning. Röj och gallra buskage och, om ni har, närliggande skog. 

Vildsvinen är skygga och man ser dem sällan dagtid. De ligger ofta och trycker i vassruggar eller i vegetation med högt gräs och buskar och börjar röra på sig kvällar och nätter. De förflyttar sig långsamt men kan göra korta, snabba utfall för att skrämmas eller försvara sig. Men särskilt farliga för oss människor är de inte, men man ska ha respekt för alla vilda djur. De har vassa tänder och kan bitas om de blir trängda och galtarna har betar som kan skada en människa rejält.

– För oss jägare är det inte roligt att ta hand om ett vildsvin som är skadeskjutet eller trafikskadat. De är smarta de här djuren och lägger sig gärna i bakhåll och attackerar bakifrån, berättar Fredrik.

Nu vill kommunjägarna få bort de individer som kommit hit så fort som möjligt och då behöver vi hjälpas åt. Om du ser spår efter dem i form av spillning, fotspår eller märken i naturen, eller kanske till och med själva djuren, får du gärna rapportera in detta till kommunens nya vilttelefon 0700-32 27 52 så fort som möjligt. Och ta gärna en bild på vad ni hittat. Även skadade djur kan rapporteras in här utanför kontorstid. Men är det fara för liv, som till exempel trafikskadade djur, ska man alltid ringa polisen på 112 och anmäla.

 – Vi behöver få in observationer så vi får veta var de håller till, om det är suggor, galtar, ungdjur eller kultingar så det blir enklare för att hitta dem, avslutar Fredrik.

Vildsvinssugga med sina randiga kultingar. Foto: Pixabay.

På bilden till vänster syns spår av en grävling som grävt riktigt duktigt. Bilden till höger visar spår av vildsvin men som inte hunnit böka riktigt lika ilsket. Foto: Fredrik Höglund.

Här har vildsvin dragit fram. Med tanke på skadorna var det nog inte mer än ett fåtal djur. På den här platsen syntes även spår av klövar.
Till vänster ser man spår av vildsvin och spåret till höger är grävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.