Vill hålla hammaröbor friska länge

Text och foto: Kristina

I regeringens reform Nära vård ska kommunerna arbeta rehabiliterande och förebyggande för att hålla oss på fötter så länge som möjligt. 

Hammarö kommun har kommit långt i sitt arbete för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Flera projektanställningar har skapats, till exempel den digitala fixaren som vi berättat om tidigare. Nu har även undersköterskan Cecilia Alenmalm anställts för att arbeta med förebyggande hembesök. 

Alla som fyllt 75 år och inte har några insatser från kommunen, som till exempel hemtjänst, blir nu kontaktade av Cecilia. Först skickar hon ut en inbjudan med kort information och förslag på tid för möte som hon sedan följer upp med ett samtal. Under träffen går de tillsammans igenom bland annat hur personen mår fysiskt, psykiskt och socialt, den kognitiva förmågan, boendesituationen och levnadsvanor. Detta för att hitta svårigheter som personen kan få hjälp med. 

– Ofta kan vi hjälpa med ganska små medel för att underlätta. Ju längre man kan klara sig själv hemma, desto bättre. Att vara självständig och bestämma över sitt eget liv och klara sig själv vill ju alla. Och sjukvården kommer ju inte se ut som den gjort i framtiden, gruppen äldre blir större och större så vi behöver hitta andra sätt. Alla tjänar på att så många som möjligt håller sig friska och klara sig själva hemma, berättar Anna-Karin Skoglund, projektledare för Nära vård i Hammarö kommun. 

Antal personer som är aktuella för besök är betydlig fler än de trodde. Sedan 1 september har Cecilia skickat ett hundratal inbjudningar och 80 av dem har hon redan hunnit träffa. Endast ett fåtal har tackat nej hittills. 
– Vissa personer är så aktiva att de inte tycker de har tid att träffa mig men ändå har tagit emot mitt besök. De har blivit positivt överraskade och fått mycket ny information. Även om man är pigg just nu så är det ju ett förebyggande arbete vi arbetar med. Livet kan vända fort och man kan behöva hjälp. Så det är bra om alla vet vad det finns för hjälp att få. Och så vill vi ju veta vad det är som gör att de är så friska och pigga, det är ju ovärderligt för oss, fortsätter hon. 

En del har varit tveksamma till att träffa Cecilia, de har tyckt att det låtit nästan för bra för att vara sant. Med dagens samhälle där många äldre blir lurade förstår hon att en del tvekar. 
– Kanske har deras barn sagt att de inte får släppa in någon, berättar Cecilia. 

Allt dokumenteras men anonymiseras och Cecilia har tystnadsplikt. Man eller kvinna och ålder är det som anges för statistikens skull. Nu kan de till exempel se hur män mår förhållandevis till kvinnor i olika åldersgrupper på Hammarö. 
– De flesta i den här gruppen mår riktigt bra, men det kan falla på fysisk hälsa. Vi behöver få hjälp av föreningar som ordnar grupper med rörelse, som stavgång eller gymnastik. Många är galet friska, men behöver hålla i gång för att fortsätta vara det, berättar Anna-Karin.

Besöket brukar ta ungefär två timmar och kan resultera i att de får en lista på produkter de själva kan köpa som hjälper dem att bibehålla ett självständigt liv, en kontakt med kurator eller kommunens digitala fixare Robin. 

Cecilia Alenmalm och Anna-Karin Skoglund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.