Vill utveckla Baldersplan

Text och foto: KRISTINA

Tidigare var Baldersplan på Gunnarskär en levande plats med fotbollsplan som sköttes om och spolades på vintrarna. Med tiden har platsen förfallit och används nu som uppställningsplats för kommunen. 

Boende kring Baldersplan önskar att Hammarö kommun iordningställer och utvecklar platsen. I dagsläget är det som ska föreställa en fotbollsplan inhägnad och används som uppställningsplats då ett arbete med vatten och avlopp pågår i området. Strax intill finns en gungställning med tre gungor och en sandlåda.

– De skyltade och hägnade in för en månad sedan när de startade nya arbeten med avloppsledningen. Innan har det varit en öppen arbetsplats i flera år, barn var där och klättrade på kabeltrummor, grushögar och olika avfall av byggmaterial, berättar Alexander Thelander.

Men Planen har inte skötts om på många år. Ständiga översvämningar med efterföljande lerbad på grund av bristfällig dränering. Ytan har länge varit vildäng och i somras blev Baldersplan en födelseplats för två rådjurskid.

– Det är ju inte särskilt passande varken för djuren eller barnen, men ett bra sätt att fylla på med fästingar intill vår lilla lekplats, berättar Alexander vidare.  

– Förr var det en stor gräsyta med fotbollsmål här som kommunen skötte, och de boende i området spolade på vintrarna så man kunde åka skridskor, berättar Linnea Huss.

I dagsläget får de boende bege sig till andra områden som har lekplatser, närliggande förskolor är ett alternativ på kvällar och helger. Men flera villaförskolor har lagts ner vilket begränsar dem ytterligare. 

– Det här är nästan pinsamt, de har ställt hit en soptunna som de tömmer bara, och så har det varit i flera år. Det lär väl ha blivit över lite klätterställningar och rutchkanor som skulle kunna användas här, säger Frida Edwall.  

När arbetet med vatten och avlopp är klart hoppas de att kommunen kan iordningställa platsen som den är tänkt att användas. Baldersplan står med på kommunens lista över kommunala kvartersplaner, just nu tillfälligt ur bruk.

Kommunen har satt mål om att bli Sveriges friskaste kommun 2030 och här skulle de kunna ge hammaröbor en plats för spontanlek och rörelse. 

– Platsen har så mycket potential så vi tycker att de ska utnyttja den. Det är tråkigt att
de inte tar den möjlighet som finns. Jag skulle vilja veta vad kommunens syfte med ytan egentligen är. Är det meningen att det ska vara en uppställningsplats eller ska den vara till för allmänheten, undrar Linnea. 

Ett medborgarförslag har skickats in tillsammans med 101 underskrifter och ett kon-
kret förslag på hur platsen skulle kunna utvecklas. 

   I förslaget delas Baldersplan in i fyra zoner; bollspel, lekplats, utegym och parkering. 

– Här bor många barnfamiljer, och strax intill planen går Klarälvsleden där många går, cyklar och springer och Bonäsleden börjar precis här uppe, så vi tror att många skulle ha nytta av en sådan plats. Vi hoppas nu att kommunen gör någonting vettigt här i alla fall, det ser vi i kommentarerna till namnunderskrifterna att det är efterlängtat, avslutar Alexander. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.