Fråga en politiker!

Text: Kristina

Nu har du möjlighet att få svar på dina frågor om kommunens verksamhet på kommunfullmäktiges sammanträden. 

Idén om att låta hammaröborna ställa frågor under kommunfullmäktiges sammanträden kom från en tjänsteman på Hammarö kommun. Hon arbetade med 100-årsfirandet av Sveriges demokrati och föreslog  att de skulle ha en frågestund i samband med fullmäktige under firandet. Något som inte blev av där och då men som nu blivit verklighet.  

– Jag tog med idén till presidiet i fullmäktige och gruppledarna och föreslog att vi istället skulle införa det som en fast punkt vid varje fullmäktigemöte. Nu hoppas jag att hammaröborna tar chansen, berättar Peter Johansson, kommunfullmäktiges ordförande.

Allmänhetens frågestund infördes vid årsskiftet. Har du en fråga du vill få svar på måste den ställas till en viss person. Det kan vara en ledamot i fullmäktige eller en ordförande i en nämnd, utskott eller kommunalt bolag. Den du riktar frågan till måste vara närvarande på sammanträdet, men du kan välja att lyssna i direktsändning eller i efterhand. 

Du får, om du vill, gå upp i talarstolen och själv ställa frågan. Den måste hinna läsas upp på två minuter (samma tidsgräns som för replikskiften), och allmänhetens frågestund pågår maximalt en halvtimme av sammanträdet. Frågan skickar du in senast tre arbetsdagar före ett planerat sammanträde så de hinner förbereda sina svar. Men tänk på att frågor om en enskild persons situation inte kommer tas med.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och består av 31 ledamöter. På hammaro.se hittar du ärendelistor och protokoll. De sammanträder ungefär tio gånger per år och allmänheten är välkommen att delta.    

Vill du delta beger du dig till sessionssalen i kommunhuset, men du kan även lyssna på sammanträdet via kunskapsradion både direkt och i efterhand. Länk finns på hammaro kommuns webbplats.

Möteskalender kommunfullmäktige
25 juli
29 augusti
26 september
24 oktober
19 december

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.