Lundens framtid avgörs

Förslaget om att sälja bostadsområdet Lunden på Skoghall har vållat en het debatt i kommunen. Nu kan beslut komma att tas i frågan i slutet av april.

Den politiska majoriteten på Skoghall vill sälja ut det kommunalt ägda bostadsområdet Lunden och förslaget har mött starkt motstånd, både från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och från boende i området. Nu kommer ett beslut i frågan allt närmare. Förslaget har tidigare återremiterats av oppositionen och när ärendet togs upp vid möte i kommunstyrelsen den 10 april yrkade man återigen på en återremiss för att kunna föra en medborgardialog i frågan. Den här gången fick man dock avslag.
– Vi tyckte inte att det fanns skäl till att återremittera en gång till, säger kommunalrådet Charlie Weimers (KD). Det är en enig styrelse i Hammaröbostäder som vill sälja Lunden för att satsa på Lillängen, det klarar vi inte av om vi inte säljer Lunden.
I en skrivelse till kommunstyrelsen anhåller Hammaröbostäder om att få sälja området med motiveringen att det har varit och är en belastning för bolaget. Från oppositionens sida är man dock kritisk.
– En konsult har värderat området till 12 miljoner, det är inte mycket att få för det, säger Johan Larsson (V).

Bland hyresgästerna i området har oron varit stor och man har lämnat in protestlistor till kommunstyrelsen. Hur en eventuell lösning skulle kunna se ut om Lunden säljs är inte klart.
– Det alternativ som Hammaröbostäder tittar på nu är att ombilda till bostadsrätter, säger Charlie Weimers. Vid en ombildning kan man köpa lägenheten för 15 procent under marknadsvärdet och man kan låna med lägenheten som säkerhet. De som inte vill sälja kan inte avhysas utan i så fall får man hyra av bostadsrättsföreningen.
Om en ombildning ska ske så måste två tredjedelar av de boende rösta ja till förslaget och Johan Larsson tror inte att det kommer att ske.
– De som bor där vill inte det, de har inte möjlighet att köpa sina lägenheter, säger han. Vi behöver fler hyresrätter i kommunen och vi får inte fler om vi säljer av de vi har.

Området består av 14 hus med sammanlagt 56 lägenheter. Det är gamla arbetarbostäder byggda mellan 1916 och 1920 och Lunden har i dag en q-märkning, vilket innebär att husens utseende måste bevaras. Detta har varit ett av oppositionens argument till varför Lunden bör vara kvar i kommunal ägo.
– Det är viktigt med Lunden, det är unikt. Man vet inte vem som tar över, det kan skötas ännu sämre än i dag, säger Johan Larsson.
Från majoritetens sida menar man dock att man vill värna traditionella områden.
– Vi vill sälja till en seriös aktör som kan utveckla området på ett sätt som Hammarö kommun inte kunnat, säger Charlie Weimers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.