Träffpunkten Björkebo tillbaka

Text och foto: KRISTINA

Sedan i höstas är aktivitetssamordnaren på +55-boendet Björkebo tillbaka, till de boendes stora glädje.

Vid årsskiftet för två år sedan valde Hammarö kommun att ta bort tjänsten som aktivitetessamordnare på +55-boendet Björkebo. Sedan många år hade aktiviteter anordnats varje vardag för äldre i Hammarö kommun på Träffpunkten Björkebo. Och inte bara det, aktivitetssamordnaren hade god överblick så inget hänt den enskilde om hen inte kom som vanligt, och hjälpte till med lite av varje som till exempel byta batterier och med kontakter med myndigheter. 

Margareta Ivarsson, ordförande i socialnämnden (C), försvarade då neddragningen med att Björkebo varken är ett servicehus eller ett trygghetsboende, och på grund av ansträngd ekonomi var kommunen tvungna att ta bort den tjänsten som alltså inte var lagstadgad. 

Aktivitetssamordnaren kom tillbaka efter semestern hösten 2021. Hon är på Björkebo på förmiddagarna och på trygghetsboendet i Lillängen på eftermiddagarna. Lokalen hon använde som kontor och ett par mindre samlingsrum har dock byggs om till två lägenheter. 

– Det här är väldigt uppskattat. Många är ganska dåliga, men är med på alla aktiviteter ändå, berättar Peter Wiklund som bor i huset.

– Det som drar mest folk är gympan hon anordnar två gånger i veckan, men även bingo och musikquiz uppskattas av hammaröbor som inte bor i huset.  Det är väldigt viktigt att vi kan hålla upp livsglädjen för de äldre, berättar Birgitta Wiklund som själv bor i Björkebo och anordnar med jämna mellanrum lite festligheter för de boende i huset. 

På lördagar anordnar Siv Karlsson och Birgitta Fernström, två boende i Björkebo, tipsbingo där de bjuder på hembakat fikabröd. Då kommer det också en del äldre besökare som inte bor i huset. 

Tack vare ett utökat statsbidrag kunde Hammarö kommun återinsätta aktivitetssamordnaren på Björkebo. Under 2022 kommer de även erbjuda utökat anhörigstöd, fortsätta med tjänsten digital fixare samt en möjlighet för äldre att kostnadsfritt se olika kulturella föreställningar på Folkets Hus.

– Pandemin har givetvis bidragit till många restriktioner och vi försöker nu på alla vis att möjliggöra aktiviteter så långt det är tillåtet och möjligt. Vår målsättning är att så många som möjligt kan ta del av vad vi erbjuder, berättar Margareta Ivarsson som vill passa på att tacka all personal som i alla lägen ställer upp för de äldre och jobbar för att minimera smittspridningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.