Upprop mot föreningsmoms

Kristdemokraterna i Värmland har startat ett upprop mot införande av föreningsmoms. Förslaget om införande kommer från EU och Kristdemokraterna menar att det skulle kunna vara förödande för svenskt föreningsliv.
– Finansdepartementet har räknat på att det skulle bli en kostnadsökning för svenska föreningar på 7 miljarder årligen, säger Charlie Weimers (Kd), kommunalråd i Hammarö kommun.

Moms för föreningar finns generellt inom EU, men Sverige har hittills givits undantag från föreningsmoms. Nu finns dock ett förslag från EU att även svenska föreningar ska omfattas av momslagstiftningen, något som Kd starkt motsätter sig.
– Vi gör just nu en kampanj, ett upprop som syftar till att samla så många föreningar som möjligt, säger Charlie Weimers. Vi vill skicka en tydlig signal till Anders Borg så han kan ta det med sig till EU:s ministerråd. Så att svenska föreningar slipper en krånglig momslagstiftning.
Från Kd:s håll menar man att införande av momsen skulle innebära problem på flera plan.
– Det är många olika sätt som föreningar kan tjäna pengar på som kommer påverkas, till exempel godisförsäljning och lotteriförsäjlning. Sen kommer det förmodligen att vara ännu färre som vill – och kan – vara kassörer och det är svårt för föreningar att hitta kassörer redan i dag.
Hittills har mer än 630 föreningar skrivit på uppropet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.