Höj det som ger energi!

Text och foto: KRISTINA

Livet ska inte vara en pärs bara för att du fyllt 70 och börjat få krämpor, är nedstämd eller inte kan göra det du tidigare gjort. Det finns hjälp att få. 

I oktober 2021 berättade vi om Robin Backman-Torpegård som erbjuder äldre hjälp med digitala problem. I november förra året kunde du läsa om Lizen Alestam som arbetar som social lots, och i decembernumret berättade vi om undersköterskan Cecilia Alenmalm som arbetar med förebyggande hembesök. Detta är tre projekt i regeringens reform Nära vård som innebär att kommunerna ska arbeta rehabiliterande och förebyggande för att hålla oss på fötter så länge som möjligt. Nu har vi träffat ytter-ligare en resurs för äldre hammaröbor, Rebecca Blomgren som är kurator för äldre sedan september förra året. 

Om en äldre påtalar oro, ångest eller nedstämdhet i kontakt med vården kan Rebecca bli involverad. Hon tar då kontakt och bokar tid för ett första samtal. Där kartläggs sömn, mat, motion, socialt nätverk och vad som får dem att må bra. 

– Vi pratar om grundbyggstenarna man måste ha för att uppnå en god hälsa. Det är väldigt avslappnat och inget att vara orolig för, berättar Rebecca. 

Rebeccas mål som kurator är att vara en trygg plats där man kan dela sina tankar och funderingar över livet, och ge perspektiv. 

– Livet är komplext och inte alltid enkelt. Man kan ha fastnat i olika mönster som inte gynnar hälsan, och behöver då hjälp med att få verktyg att komma ur dessa. Det medmänskliga stödet är ofta mest betydelsefullt och många uppskattar att prata med någon utomstående. Många fastnar i en bubbla med negativa tankar, och då behöver man lite hjälp att våga öppna upp och se på ett annat sätt. Mycket sådant hjälper jag till med, berättar Rebecca som trycker på att det absolut inte hör till att bli nedstämd för att man blivit äldre.  

Rebecca kommer in i de äldres liv i en period när något känns svårt. De pratar mycket om friskfaktorer, vad det är som gör att man mår bra. 

– Det kan vara att ta en promenad, ta en varm dusch, en kopp kaffe på morgonen eller vad det nu kan vara som man inte längre orkar ta sig för. Man måste börja småskaligt, och vi jobbar mot att ta tillbaka de vanorna man mådde bra av. De får lära sig strategier för att förhindra dåligt mående och känna igen sina depressiva symptom, berättar Rebecca. 

70-plussarna drabbades hårt av pandemin med restriktioner som ledde till ökad ensamhet och iso-lering. Många har svårt att hitta tillbaka till det aktiva liv man hade innan.

– I två år har man hunnit tappa sociala kontakter, rutiner och aktiviteter. Många glädjeämnen, och det är inte ovanligt att det lett till nedstämdhet. Så där jobbar vi mycket med att återuppta de saker man hade innan pandemin. Det är lite trögt att komma i gång, och de behöver lite stöttning i detta, berättar Rebecca. 

Rebecca gör även hembesök om man inte har möjlighet att ta sig till vårdcentralen där hon har mottagning. Hon har telefontider om man inte vill gå genom vården för att få kontakt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.